Výlety v okolí Orlických hor

V Orlických horách najdete spoustu možností pro krásný výlet či procházku. Spoustu výletů se dá podniknout i s kočárkem, dětmi nebo s pejsky. Přinášíme vám další tipy na procházky nebo výlety v okolí Orlických hor.

Luisino údolí a pramen řeky Kněžné - Zdobnice

Delší procházka skrze CHKO Orlické hory začíná v Luisině údolí, kde po červené turistické značce dorazíte až nad Zdobnici ke starým lanovým drahám a sjezdovkám na Šajtavě. Odtud se vydáte po žluté značce k prameni řeky Kněžné a níže do Podolí. U rozcestníku Podolí začnete směřovat zpět k Luisině údolí, kde na vás bude čekat občerstvení přímo na parkovišti. Procházka je ideální ve slunečné dny, neboť veškerý čas trávíte v lese a zároveň se pohybujete okolo řeky Zdobnice a Kněžné. Okruh má celkem 12 km a s přestávkami vám zabere okolo 4 hodin.

Dusty a Arty - voda - koupání Orl. hory

Deštné v Orlických horách

Malebné horské městečko, které se v letních měsících objevuje v hledáčku mnoha rodin s dětmi. Procházka, kterou vám nabídneme, má rozhodně sladkou tečku na závěr. Při zaparkování na hlavním parkovišti pod lanovkami Marta I. nebo Marta II. se vydáte podél hlavní silnice k restauraci Kozí chlívek a dále po Naučené stezce Kačenčina pohádková stezka až ke kostelu sv. Matouše, kde se vám otevřou krásné výhledy na vrcholky Orlických hor. Po červené turistické trase vystoupáte až k horní stanici lanovek Marta II. a Marta I., kde je bistro Nahoře Na Hoře s výborným jídlem. Část procházky vede po lesní cestě a více jak poloviny procházky je ve stínu. Procházka má 9 km při návratu stejnou cestou i zpět. Po cestě potkáte celkem 2 občerstvení a zároveň i lanový park pro malé odvážlivce.

Náš TIP - pokud chcete s sebou vzít i vašeho mazlíčka, doporučujeme vyrazit v dopoledních hodinách, aby nebylo takové teplo a zároveň, aby občerstvení Na Hoře nemělo vyprodáno :-)

 Husky na výletě - deštná v orl. horách

Ivanské jezero a resort Studánka - Rychnov nad Kněžnou

Přírodní park Les Včelný je ideální na procházky rodin s dětmi a mazlíčky. Resort Studánka nabízí ubytování, wellness a další vyžití pro dospělé i děti. Procházka skrze Les Včelný vede od Hotelu Studánka po zelené značce naučené stezky, kde se projdete okolo Ivanského jezera a dále po značkách naučné stezky až k přírodnímu koupališti. Cestou okolo koupaliště se dostanete na červenou turistickou značku a lesem zpět  k resortu Studánka. Procházka je vhodná i při teplém počasí a celá vede stínem a lesem, okruh má dohromady cca 5 km. Okruh je vhodný i pro kočárky a rodiny s dětmi. V blízkosti hotelu Studánka je i překážkové hřiště, které patří s místnímu spolku překážkových závodů Spartan.

 Dusty a Arty - voda - Luisino

Přírodní park Orlice - Potštejn

Za ochutnávkou piva. Nenechte se zmýlit, bohužel pivovar Clock zatím psí pivo nemá, za to vás a vašeho parťáka čeká krásná procházka v okolí hradu Potštejn. Začátek procházky je na parkovišti uprostřed Potštejna, kde po zelené turistické značce dojdete až do Westernového kempu Vochtánka, a dále podle turistického značení až na hrad Potštejn. Při zpáteční cestě po modré turistické značce se dostanete zpět do obce Potštejn, kde pod zámkem narazíte na malý pivovar Clock, kde si můžete vychutnat regionální pivo a zároveň se zde občerstvit. Procházka vede z většiny lesem i podél řeky a proto ji může absolvovat i váš parťák v letních dnech. Procházka má do 5 km.

 

 Rozhledna Křížová hora - Červená voda

Krásný okruh přírodou v podhůří Orlických hor vede i na rozhlednu Křížová hora. Vyrazit můžete už od vlakového nádraží v Červené vodě po žluté turistické značce směr Šanov a nebo zaparkovat u kostela Nanebevzetí Panny Marie v Šanově. Po žluté turistické značce projdete Křížovou cestu až na vrchol k rozhledně. Zpět je možné dostat se stejnou cestou a nebo dokončit celou Křížovou cestu po žluté. Celý okruh naučné stezky má okolo 6 km, při návratu stejnou cestou je procházka dlouhá méně jak 6 km. Při rozhledně je i kiosek (v provozu o víkendu), kde je možné zakoupit turistické známky a nebo vstupné na rozhlednu.

 Červená voda - Křížová hora

Pro další tipy na výlety po celé České republice nás neváhejte sledovat dál :-)

Krásné výlety a mnoho dalších zážitků s vaším mazlíčkem, přeje Fitmin tým

mceclip0-3