Stříhání koček - Kdy je to nutné, jak to probíhá a kolik to stojí?

Toto je téma, které mezi majiteli domácích mazlíčků vyvolává mnoho otázek a pochybností. Je péče o kočku opravdu potřebná? Kdy se vyplatí vybírat a kdy se mu lze vyhnout? Jaké jsou náklady spojené s takovou službou? V tomto článku vám na tyto otázky odpovíme a prozradíme vám, jak svého mazlíčka na takové ošetření připravit – v salonu i doma. Podívejte se s námi, jak pečovat o srst vašeho chlupatého mazlíčka!

Stříhání koček

Je nutné pravidelné stříhání kočičích chlupů?

Přemýšlíte, jestli byste měli své kočky ostříhat? Odpověď na tuto otázku závisí na několika faktorech. Krátkosrstí mazlíčci obvykle nevyžadují stříhání, ale dlouhosrstá plemena jako perské kočky a mainské mývalí mohou vyžadovat pravidelné stříhání. Tato péče pomáhá předcházet tvorbě chuchvalců, které mohou vést k nepohodlí a dokonce i ke kožním problémům. Kromě toho se stříhání doporučuje v případech, kdy má váš mazlíček zdravotní problémy, jako jsou dermatologické nebo alergické problémy.

Je také třeba připomenout, že některá zvířata mohou mít na takové zacházení negativní reakci, která může způsobit stres. Proto je důležité k tomuto procesu přistupovat citlivě a poskytnout svému mazlíčkovi maximální komfort.

Jak vypadá ošetřování koček?

Ošetření lze provádět jak u vás doma, tak v profesionálním salonu. Péče o kočku doma vyžaduje správné nástroje a zkušenosti, aby nedošlo ke zranění zvířete. Doporučuje se používat nůžky se zaoblenými hroty a speciální nůžky.

V kosmetickém salonu je proces stříhání pro zvíře obvykle pohodlnější. Profesionálové mají zkušenosti s řešením různých typů srsti a temperamentu. V některých případech, zvláště když je kočka velmi vystresovaná nebo agresivní, může být péče o kočku prováděna v anestezii.

Jak uklidnit kočku při stříhání?

Pokud váš chlupatý přítel není na tento typ péče zvyklý, může to vyžadovat čas a trpělivost, než je na tento proces připravit. Jak tedy kočku uklidnit při stříhání? Zde je několik způsobů:

postupné přivykání – začněte krátkým česáním, aby si kočka zvykla na dotek a hluk břitvy;

zajištění bezpečí – najděte klidné, tiché místo, kde se kočka bude cítit bezpečně;

používání feromonů – přípravky s feromony, jako jsou spreje nebo obojky, mohou pomoci snížit hladinu stresu;

odměny a pochvaly – po každé fázi péče odměňte svoji kočku pamlskem, aby si tento proces spojila s pozitivními zážitky.

Stříhání koček

Stříhání koček - cena a další náklady

Cena závisí na několika faktorech, jako je umístění salonu, délka a stav srsti a případné doplňkové služby, jako je koupání nebo stříhání nehtů. Průměrná cena čištění koček (základní služba) se pohybuje od 500 do 1400 Kč. Je-li sedace (hluboká anestezie) nezbytná, mohou se náklady zvýšit o dalších 500 - 1000 Kč v závislosti na typu použitého sedativa nebo hmotnosti zvířete.

Zjistěte více o péči o kočky

Péče o kočku je důležitým aspektem péče, který může výrazně zlepšit kvalitu života zvířete. Bez ohledu na to, zda se rozhodnete provést celý proces doma nebo využijete služeb profesionálního kadeřníka, nejdůležitější je zajistit vašemu mazlíčkovi klid a bezpečí. Ať už se rozhodnete jakkoliv, doporučujeme použít kvalitní šampon i kartáč na rozčesání srsti. Potřebné pomůcky pro péči o kočky najdete v sekci "Péče o kočky" na eshopu fitmin.cz.

Doporučujeme vám navštívit náš blog, kde najdete další tipy pro péči o zvířata: BLOG FITMIN. Díky našim tipům bude proces péče pro vašeho mazlíčka jednodušší a méně stresující.

tlacitko-e-shop