Letní kempování se psem? Získejte komplexního průvodce

Dovolená se psím mazlíčkem je stále oblíbenější! Majitelé místo toho, aby své pejsky nechávali v péči rodiny nebo v psích hotelech, ochotně berou své mazlíčky na dovolenou. V současné době je nabídka ubytování, kde akceptují domácí mazlíčky, velká, ale co odpočinek venku? Kempování je super i s vaším psem a bude zábavou i pro  vás a vašeho mazlíčka. Podívejte se na to, co vše mít s sebou a na co brát zřetel, když plánujete letní kempování se svým čtyřnohým přítelem.

 cestovani se psem

Dovolená v kempu se psem – jak se připravit?
Než začnete s organizováním kempování se svým psem, ujistěte se, že je to dobrý nápad i pro vašeho mazlíčka. Někteří psi nezvládají dlouhé cesty, zejména nemocní nebo starší mazlíčci. Taková dovolená se může pro psa ukázat jako příliš velký stres, a pak je lepší ho nechat doma v důvěryhodné péči svých blízkých. To platí i pro velmi štěkající nebo hyperaktivní psy – v tomto případě může být vaše dovolená nepříjemná jak pro vás, tak pro ostatní táborníky.

Připravte svého psa na kempování
Téměř pro každého psa je odchod na pár dní z domova velkým zážitkem. Postarejte se o svého mazlíčka tím, že ho připravíte na různé eventuality, které mohou při kempování nastat. Je možné, že se váš pes bude zpočátku cítit nepříjemně nebo bude vyděšen zvuky ve svém okolí. Pejska mohou s nepříjemnými pocity z nového okolí provázet trávicí problémy. Pes je ve stresu v případě, že se schovává, bezdůvodně štěká, kňučí a celkově je nervózní nebo není schopen udržet pozornost na povely a další. Máte-li možnost, postavte si stan na zahradě a navykněte svého psa na vůně a zvuky šustících látek uvnitř - pejsek si lépe zvykne, když s ním budete třeba jednu noc spát ve stanu v jeho prostředí, které zná (uvnitř bytu nebo i na zahradě).

Před odjezdem také navštivte veterináře. Ujistěte se, že všechna očkování jsou aktuální, včetně těch nejdůležitějších: vztekliny a virových onemocnění. Při kempování se psem je dobré svého mazlíčka dodatečně chránit před útoky klíšťat. Zde si můžete vybrat ke koupi mimo jiné kapky nebo speciální obojek. Pokud je místo vašeho pobytu u moře nebo u jezera, přečtěte si také, co potřebujete vědět o koupání se svým psem.

cestovani se psem clovek

Co si zabalit do stanu?
Ve výbavě vašeho psa by neměl chybět jeho pelíšek, deka nebo podložka. Přibalte si také přikrývku navíc, která vás v noci izoluje před nižšími teplotami. Váš pes by se měl při pobytu cítit pohodlně a bezpečně. Bez ohledu na to, kam se svým psem pojedete kempovat, nezapomeňte jej udržovat v čistotě – sáčky na exkrementy jsou dnes ve výbavě každého pejskaře samozřejmost, a také se vyplatí vzít si s sebou ručník na otření srsti nebo tlapek.

Samozřejmostí je vzít s sebou vše potřebné ohledně krmiva pro pejska. Vyhněte se změně stravy během cesty, abyste nezpůsobili další stres mazlíčkovi ale i sobě. Postarejte se také o pejskovy hračky a oblíbené psí pamlsky. Pamlsky můžete využít jako odměnu za poslušnost ve stanu nebo jako formu aktivity, pokud pamlsky rozhodíte do trávy a pejsek je bude muset najít.

Vezměte misku na vodu a krmivo. Pokud krmíte svého psa mokrým krmivem nebo konzervami, dobrým řešením je vzít si chladící tašku nebo přímo ledničku, aby bylo krmivo zchlazené. Mokré krmivo můžete nahradit menšími baleními jako jsou třeba kapsičky – v nabídce Fitminu jsou různé druhy mokrých krmiv pro psy, ve formě konzerv 400 g nebo 85 g kapsiček v mnoha příchutích. A naše skvělá masová kapsa se zeleninou Fitmin For Life Menu Meat Mix zachutná každému mlsounovi.

Nezapomeňte na to, že bezpečnost je na prvním místě
Při cestování se svým mazlíčkem dbejte především na jeho bezpečnost. V první řadě nezapomeňte držet svého psa na vodítku, zvláště pokud jsou v okolí lidé a jiná zvířata. U velkých plemen může být nutný náhubek. Kromě toho by měl pes vždy nosit obojek s kontaktem na jeho majitele a adresním štítkem, který umožní snadnou identifikaci v případě ztráty nebo útěku pejska a pomůže k jeho dřívějšímu návratu domů. Více informací najdete na našem blogu, kde mimo jiné najdete článek o cestování se psem.

tlacitko-e-shop