Bojí se váš pes bouřky? Naučte se metody, jak svého psa uklidnit

Strach z bouřky je prvotním reflexem mnoha zvířat. Někteří psi to však pociťují silněji, což jim způsobuje velký stres. Strach z hromu se dá překonat, ale chce to hodně trpělivosti a vhodných metod. Zjistěte možné příčiny strachu vašeho mazlíčka z bouřky. Zjistěte, jak svého psa uklidnit a jak ho navyknout na náhlé zvuky počasí.

jak uklidnit psa během bouřky

Proč se psi bojí bouřky?
Strach psů z ohňostrojů je téma, které se před Silvestrem každoročně medializuje. Málo se však mluví o tom, že zvuků hromu se bojí i mnoho domácích mazlíčků. Jak potom našeho mazlíčka uklidnit? Začněme tím, proč se psi bojí bouřky.
Tento strach může vyplývat jednak z povahy psů, přesněji z toho, že zvířata jsou citlivější na zvuky, záblesky světla nebo dokonce změny tlaku. Všechny tyto faktory mohou při bouřce vyvolat u psa nepochopitelné obavy.
To, že se pes bojí bouřky, může být také důsledkem traumatu. Příklad: pes byl kdysi držen na řetězu a za bouřky se neměl kam schovat. Domácí mazlíčci, kteří nejsou během období štěněte socializováni, mohou zažít panický strach. Zvířata v takové situaci přehnaně reagují i ​​na jiné náhlé zvuky nebo cizí lidi. Zjistěte také, co je u psa separační úzkost, která může vyplývat i z chyb ve výchově.

Metody, jak uklidnit bojácného psa
Na rozdíl od zdání máte velký vliv na to, jak svého psa během bouřky uklidnit. V první řadě se postarejte o své pohodlí – pokud i vy v této době pociťujete úzkost, váš mazlíček to bohužel může vycítit. Na druhou stranu buďte opatrní s přílišným odměňováním, protože existuje riziko, že si váš pes spojí bojácné chování s něčím, co stojí za odměnu.

Poskytněte bezpečný úkryt
Zatímco pro lidi je domov dostatečným úkrytem před bouřkou, pro psy to stačit nemusí. Pamatujte, že váš mazlíček neví, že je pod střechou v bezpečí, zvláště když slyší hromy, déšť bušící do oken a poryvy větru. Proto se vyplatí poskytnout vašemu psovi koutek, nejlépe na co nejklidnějším místě. Umístěte tam pelíšek a přikrývku, do které se pes zabalí. Zapněte relaxační hudbu, která přehluší zvuky zvenčí. Pro bojácná zvířata je dobrý nápad pořídit si kotec a naučit v něm psa pobývat. Při bouřce můžete klec navíc přikrýt dekou.

Odveďte svou pozornost od bouřky
Už jen vaše přítomnost bude pro psa velkou oporou. Sedněte si vedle svého mazlíčka a hlaďte ho. Pokud se váš pes třese, vyplatí se mu dopřát jemnou masáž, která je pro zvířata stejně relaxační jako pro lidi.
Pokud přemýšlíte, jak svého psa uklidnit, sáhněte do zásoby pamlsků. Tyčinky, proužky masa nebo přírodní kostičky z nabídky Fitmin dokážou odvést pozornost méně úzkostných mazlíčků od bouřky. Pamatujte však, že kvůli strachu to nebude vždy možné - nenuťte psa jíst, pokud nechce.

když se pes bojí bouřky

Ve výjimečných případech podávejte doplňky na uklidnění
Někdy je strach psů extrémně silný, takže kvůli zvířeti mu můžete výjimečně podat sedativa. Zeptejte se svého veterináře na takový lék. Dlouhodobý stres si vybírá svou daň na zdraví každého pejska. Pro omezení negativních vlivů zajistěte kromě vhodného tréninku pod dohledem behavioristy i správnou výživu. K základnímu krmivu můžete svému psovi podávat doplňky stravy s obsahem vitamínů a přísad s antistresovými vlastnostmi.

Pomozte svému mazlíčkovi překonat jeho strach z bouřek
Je přirozené, že zvířata jsou citlivá na hlasité zvuky. Dbejte však na to, aby bouřka nezpůsobila u vašeho psa přílišný strach. Pamatujte, že nejlepším řešením pro naše mazlíčky je přítomnost člověka. Další tipy a triky na péči o vaše mazlíčky najdete na našem blogu.

tlacitko-e-shop