9 rad, jak správně koupat psího fešáka

Chcete mít doma voňavého a čistého pejska s kvalitní srstí? Přečtěte si rady, jak ho správně koupat a čemu se raději vyhnout. 

Proč pes potřebuje koupel?

Domácí či venkovní, každý potřebuje koupel, alespoň jednou za čas, aby nezapáchal a neusazovala se mu na kůži špína. Od ní je jen skok ke kožním chorobám. Koupelí předejdete nepříjemnostem a zároveň pečujete o zdraví i srst pejska, smýváte nečistotu a odstraňujete odumřelou kůži.

jak vybrat sampon pro psa

Jak má srst vypadat?

Lesklá a vyživená srst je známkou zdraví a kvalitní péče. Koupejte psy pouze psím šamponem. Používání přípravků určených pro lidi jim škodí. Kůže psa má totiž jinou hladinu pH a zbytečně byste ji dráždili. S péčí vám pomůžou například šampony Fitmin For Life.

Správná volba šamponu pomůže pejskovi vyhnat parazity z kožichu a posilnit srst. Pokud má pejsek světlý kožich, doporučujeme pořídit šampon na světlou srst. Zvýrazníte jeho přirozenou barvu a lesk srsti.

Co taková koupel v přírodě?

Psa můžete koupat v jezeře, rybníce nebo i v moři, pokud to není zakázané a pokud je tam kvalitní voda. Pokud jsou velké vlny, psa do moře raději nepouštějte. Pejsky, kteří vodu nevyhledávají, omyjte raději na zahradě v jejich známém prostředí, nebo je postavte do vany či sprchy.

V přírodě ho nechte ve vodě vykoupat jen v případě, že víte, že již ve vodě nejsou sinice. Pokud je voda již znečistěná, doporučujeme pejska doma po návratu umýt  opět připraveným šamponem. Pokud strávíte u vody delší dobu, nezapomeňte pejskovi sundat obojek. Může se stát, že se kůže pod obojkem zapaří a začne se příliš množit bakterie, která je na kůži sice běžně přítomna, ale ne v tak velkém množství. Pejsky pak začne trápit svědění a postižené místo si mohou nepříjemné rozdrbat. Pak už je na řadě jen návštěva veterináře. 

fitmin_preview063

Ne každý je vodomil

Pejskovi byste měli od mala ukazovat, že mu voda neublíží. Když společně dovádíte na zahradě, necákejte na něj, mohl by se leknout a zafixovat si nepříjemný zážitek. Když je koupel bázlivého psa nevyhnutelná, požádejte o pomoc někoho z rodiny. Pomáhá i koupací podložka. Pejsek se na ní nesmeká a nemá takový strach. Odpoutejte pozornost od samotného koupání a od šamponu. Pokud s vámi spolupracuje, odměňte ho na konci dobrůtkou a pochvalou.

Jak koupat psa – krok za krokem

  1. Vždy se ujistěte, že voda teče správným proudem, má přiměřenou teplotu a pes neprochladne ani se neopaří.
  2. Má-li pejsek dlouhou srst, pořádně ji před koupelí vykartáčujte, vyhnete se všudypřítomným chlupům po bytě nebo zahradě.
  3. K venkovnímu koupání si připravte vaničku či konve s vodou. Jsou lepší variantou než hadice, tou psa zbytečně vystrašíte.
  4. Srst dostatečně namočte, šampon se bude lépe nanášet.
  5. Šampon vmasírujte do srsti a u hlavy dávejte pozor na oči, uši a čumák. Nechceme je dráždit.
  6. Nejprve se věnujeme hřbetu, končetinám a nakonec hlavě.
  7. Šampon nejdřív vymývejte z hlavy, pak až z těla. Šampon se nesmí pejskovi dostat do očí.
  8. Pokud se dostane voda do očí, vytřete je opatrně vatovým tamponem.
  9. Po koupeli je důležité pejska pořádně vysušit.

Co s mokrým kožichem?

Pes je spokojený, když cítí svůj přirozený pach. Takže je dost možné, že se vám venkovní hlídač vyválí v hlíně, aby se šamponového odéru zbavil. Koupejte ho proto někde, kde ho můžete nechat doschnout. K vysoušení si přichystejte osušku na srst i na podlahu. Pejska ručníkem jemně promačkávejte do sucha. Nebudete pak řešit, že se zapařil a nebo má plíseň či vyrážku. Na závěr vysušte ouška a tlapky.

Jak často psa koupat?

Jestliže máte doma dlouhosrstého kamaráda, vyčesávejte mu kožich pravidelně. Koupat by se měl v době línání, což je na podzim a na jaře. Ideální je koupat psa dvakrát do roka, protože častějším koupáním se kůže pejska odmašťuje a přichází o přirozenou obranyschopnost. Pes je pak náchylný k vyrážkám a kožním problémům. Jen pokud je pejskův kožich kudrnatý, nebo má lupy, můžete ho koupat o něco častěji.

A co když je to špindíra? Není třeba ho drbat šamponem po každé procházce. Když se z ní vrátíte a pes je umazaný, stačí mu jen omýt tlapky a bříško, případně další špinavé části těla, vlažnou vodou.

_MG_5583

Koupat či nekoupat štěně?

Malé  štěně byste neměli koupat pokud možno vůbec. Jestliže se ušpiní a máte pocit, že je koupel potřeba, myslete na následující:

  • Štěně nesmí prochladnout, aby neonemocnělo.
  • Dbejte proto na teplotu místnosti, důkladné vysušení ručníkem a zamezte průvanu.
  • Štěně byste neměli ani venčit ihned po vykoupání.
  • Použijte šampon pro štěňata. Je šetrný a nedráždí pejskovu kůži. Podobné šampony jsou i pro dospělé pejsky, kteří trpí alergií.

 

mceclip0-3